Zoek & boek
Agriturismo in het groene hart van Italië
Check prijzen en beschikbaarheid
Check prijzen en beschikbaarheid

Blogs

De leukste dorpjes rondom onze Casale

Umbrië is een prachtige groene regio in het hart van Italië. In het westen groeit het aan Toscane, en in het oosten aan Marche. Wat Umbrië echt uniek maakt, zijn de verborgen pareltjes van dorpjes, vaak nog onaangeroerd door het massatoerisme, waar de authentieke Italiaanse sfeer voelbaar is in elke geplaveide straat en op elk zonovergoten piazza. In de buurt van Casale il Sogno vind je veel van dit soort typische Italiaanse dorpjes en stadjes. Vaak op 30 - 40 minuten rijafstand. Ideaal om in de vroege ochtend of late middag te bezoeken (als het niet te warm is).

 In deze blog duiken we in de charme van zes van deze bijzondere plaatsen. Van de middeleeuwse pracht van Gubbio en de rustieke schoonheid van Montone tot de historische rijkdom van Cagli, Fossombrone, Urbino en Fano – elk dorpje heeft zijn eigen unieke karakter en verhalen. Op deze pagina lees je wat er nog meer in de omgeving te zien en te doen is.

  

Gubbio

Gubbio, een charmant stadje in Umbrië, ademt een middeleeuwse sfeer die je direct voelt zodra je er rondloopt. Het hart van de stad is het centrale plein, omringd door oude gebouwen en versierd met gotische torens die je mee terug nemen in de tijd. Een bezoek aan de Duomo is een must; deze kathedraal is een schatkist vol kunst, met een indrukwekkende collectie schilderijen uit de 16e eeuw en een barokke kapel die meteen in het oog springt. Vergeet ook niet de fresco's te bekijken, en bekijk ook de historische sarcofaag onder het altaar.

Niet ver van de Duomo vind je het Romeinse theater van Gubbio, een prachtig bewijs van de rijke geschiedenis van deze plek. In de zomer wordt dit theater het kloppend hart van het culturele leven, met tal van muzikale voorstellingen. Een wandeling van twaalf minuten brengt je naar het Palazzo dei Consoli. Dit hertogelijke paleis, gebouwd na 1470, is een toonbeeld van verfijnde architectuur, met een prachtig pannendak en marmeren plafonds. Tegenwoordig dient het als museum, waar je kunt genieten van topstukken uit de Italiaanse kunstcollectie.

Andere hotspots in Gubbio zijn Palazzo dei Consoli (uit 1470!) en de St. Ubaldo basiliek.

 

Montone

Montone, gelegen in Noord-Umbrië, is een vredige, middeleeuwse burcht omringd door hoge muren. Het is echt een schilderachtig en rustig dorpje met heel veel groen en een fraai groen heuvelachtig landschap. Montone is een niet-toeristische bestemming die echt het Umbrië-gevoel geeft. Het voelt hier ook echt of je terug in de tijd gaat dankzij de historische torens en het rustieke, kleine stadsgevoel.

 Wat Montone echt uniek maakt, is het omliggende Umbriaanse platteland met zijn wijnstokken, olijfgaarden en tarwevelden die (vooral tijdens de zonsondergang) een prachtig uitzicht geven. Wandel door de met bakstenen geplaveide straatjes, bewonder de kleurrijke bloemen op de balkons en ontdek de lokale natuur, middeleeuwse kunst en tradities. Zie ook: Fly & Drive Italië.

 

Cagli

In het noorden van Le Marche vind je Cagli, een fascinerend gehucht in het hart van de Apennijnen. Deze plek combineert een rijke geschiedenis met de pracht van de natuur en ligt op slechts 50 kilometer van de zee. Cagli biedt een rustige omgeving, maar ook tal van sportieve activiteiten zoals wandelen, skiën en kite landsurfen en zelfs kite buggying.

Het charmante middeleeuwse dorp ligt strategisch aan de oude Via Flaminia en was een belangrijk knooppunt sinds de Romeinse tijd. Het oude dorp op de heuvel werd ooit verwoest door brand en is later herbouwd op de vlakte. Daardoor vind je hier veel Romeinse overblijfselen, zoals de Mallio-brug. Vandaag de dag is Cagli een rustig dorp met ongeveer 9.000 inwoners. Het verrast je met zijn architectonische juwelen, waarbij elke hoek kunst, traditie en geschiedenis onthult. Het meest opvallende monument is de Torrione, een majestueuze ovale vestingtoren. Maar de ware schoonheid van Cagli wordt misschien nog wel het meest overschaduwd door de adembenemende natuur van de noordelijke Marche.

 

Fossombrone

Fossombrone is een prachtig Romeins dorpje. Fossombrone is een culturele schatkamer. Liefhebbers van geschiedenis, kunst en schoonheid vinden hier hun hart: kerken, paleizen en musea, zoals de kerken van San Filippo en Sant'Agostino, en de kathedraal met zijn neoklassieke façade.

 Fossombrone is het grootste dorp in de Metauro Vallei. De naam komt van Forum Sempronii, een oud Romeins centrum uit 133 v.Chr. Dit historische stadje kende een bloeiperiode tijdens het Romeinse keizerrijk, maar werd verwoest door de Goten in 409 n.Chr. Na deze verwoesting werd het nieuwe centrum op een heuvel gebouwd.

In het historische centrum van Fossombrone, dat dateert uit de 15e en 16e eeuw, vind je de Corso Garibaldi, met zijn paleizen uit die tijd. De kerken van San Filippo, San Francesco, Sant'Agostino, Sant'Aldebrando op de citadel en de kathedraal zijn bijzonder. Ook is er het monument 'il gemellaggio', een bronzen werk van kunstenaar Andrea Corradi.

 

Urbino

Urbino, een stad die bekendstaat om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed, werd in 1998 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De geboorteplaats van de beroemde kunstenaar Rafaël trekt al jaren bezoekers van over de hele wereld. Met een mix van prachtige gebouwen, heerlijke restaurants en gezellige bars, biedt deze studentenstad - met 25.000 studenten en 15.000 inwoners - een unieke sfeer. De stad is ook de thuisbasis van een van Italië's oudste universiteiten, opgericht in de 16e eeuw.

Naast Rafaël, de beroemdste zoon van de stad wiens geboortehuis een van de grootste trekpleisters is, is Urbino ook de geboorteplaats van motorcoureur Valentino Rossi. Urbino was het centrum van de Italiaanse renaissance en deze periode van welvaart is terug te zien in de prachtige palazzo’s die de stad rijk is. Het Palazzo Ducale met zijn imposante torens is een must-see. In dit gebouw bevindt zich de Galleria Nazionale delle Marche met een uitgebreide collectie Renaissance-kunst, waaronder werken van Rafaël.

De Duomo di Urbino, met zijn witte, strakke façade, is een ander indrukwekkend gebouw om te bezoeken. In deze kathedraal vind je belangrijke kunstwerken, waaronder 'De verplaatsing van het heilige huis van Loreto'.

 

Fano

Fano, een gezellige vissersplaats ten zuiden van Pesaro, is rijk aan geschiedenis en charme. Met knusse straatjes, kleurrijke huizen, een levendig marktplein en oude stadsmuren biedt Fano een heerlijke verkenningstocht. De stad, ooit bekend als Fanum Fortunae in de Romeinse tijd, draagt nu de bijnaam la città della fortuna, geïnspireerd op zijn historische naam.

 

Fano is ook bekend om zijn carnaval, bekend als het zoetste carnaval van Italië. De stadsmuur, grotendeels intact, en de Boog van Augustus, gebouwd in het jaar 9 door Keizer Augustus, zijn historische hoogtepunten.

 

Het historische centrum herbergt de Fontana della Fortuna met een beeld van de godin Fortuna. De originele versie van dit beeld staat in het Museo Civico. Het Piazza XXII Settembre, met een ster in het midden, is ook de locatie van het Teatro della Fortuna, dat in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig afbrandde en in 1998 na een ingrijpende renovatie heropend werd.

In Fano kun je ook genieten van het strand, de vissershaven en de San Francesco kerk. De dag afsluiten in een van de vele restaurants met verse vis en een Moretta, een lokaal drankje uitgevonden door vissers, is de perfecte manier om je bezoek aan deze charmante stad te voltooien.